klímakereső

 

Mikor érdemes klímát vásárolni?

Az utóbbi években megugrott az építkezések száma, így a klímaszerelőknek is egyre több a munkája, hiszen az új építésű lakásokba szinte mindenki szereltet klímát. Emiatt beszereltetni leginkább azokban az időszakokban érdemes, amikor a szerelőknek kevesebb a munkája, azaz ősszel vagy télen. 2015 óta a klímagázzal előtöltött berendezések vásárlásához képesített vállalkozás által kitöltött végfelhasználói tanúsítvány kiállítása szükséges, így mindenképpen szakember segítségét kell kérnünk. 

A klíma kiválasztásnál ne az árra figyeljünk elsősorban, hanem a minőségre. Próbáljunk legalább középkategóriás berendezést vásárolni. Célszerű olyat választani, ami sokáig garantálja otthonunk megfelelő hőmérsékletét, azaz tud hűteni és fűteni is. De ne az ismert szórakoztató elektronikai márkákra fókuszáljunk választáskor, hanem a kifejezetten klímagyártással foglalkozó márkákra. 

Ha klímavásárláson gondolkozunk érdemes ahhoz is szakember segítségét kérni, hogy az adott lakásba vagy helyiségben melyik berendezés a legmegfelelőbb, egyet vagy kettőt válasszunk, hova kerüljön majd. Oda kell figyelni az energiafogyasztásra is: legalább A+ besorolásút vegyünk.

Semmiképp se a tikkasztó nyári hőségben akarjunk klímát beszereltetni, mert akkor szinte lehetetlen jó szakembert találni. Már tavasszal sem egyszerű, mivel ilyenkor a szerelők már az éves tisztításokat végzik a nagy irodaházakban, ezért ilyenkor egy hosszú várólistára kerülhetünk. Ez hónapokat is jelenthet, azaz ha nyáron akarunk klímát szereltetni, előfordulhat, hogy csak a nyár végén, vagy ősszel sikerül felrakatni. 

Az ágazatban is jelen levő munkaerőhiány miatt elképzelhető, hogy valamennyit várnunk kell télen is, de valószínű, hogy sokkal kevesebbet, és az árak is kedvezőbbek a kevesebb megrendelés miatt.

2015 februárjában létrejött a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, ekkor született a klíma beszereléssel kapcsolatos 14/2015. (II.10.) kormányrendelet. Ebben többek között elrendelték, hogy 2015 augusztus elsejétől csak tanúsítvánnyal rendelkező szakember szerelheti be a készüléket, és más szabályokat is be kell tartani a vásárlás előtt. Ez azt jelenti, hogy magánszemély csak akkor vásárolhat, ha felmutatja a tanúsítványt, mely szerint beszerelni szakember fogja. Ennek a dokumentumnak a beszerzése nem olyan egyszerű: ki kell választani a hatóság adatbázisából a szakembert, aki a klíma beszerelését végzi. Itt lehet ellenőrizni azt is, hogy az ismerős által ajánlott, vagy a reklámban látott cég rendelkezik-e a megfelelő engedélyekkel a szereléshez. A klímabeszereléssel megbízott vállalkozás a végfelhasználó adataival látja el a tanúsítványt és aláírással igazolja a beszerelést, ezután online elküldi a Hatósághoz.

Más szabályokat is be kell tartani vásárláskor például a split klímaberendezés felszerelésénél az épület tartószerkezete vagy annak eleme is átalakításra kerül, akkor 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet értelmében az illetékes hatóságnál építési engedélyt kell kérni. Ha társasházba kívánunk klímát felszerelni, akkor a társasházi képviselővel érdemes felvenni a kapcsolatot, mert ő tud felvilágosítást adni a társasházi szabályzatról. Ilyenkor figyelembe kell venni a Társasházi törvény ide vonatkozó 2003. évi CXXXIII. cikkelyét. Ha az épület műemlékvédelem alatt áll, akkor a helyi önkormányzathoz kell fordulni. Ezt minden esetben érdemes megtenni, mert az adott település önkormányzati előírásai és saját rendeletei eltérőek lehetnek. Célszerű a szabályok erre vonatkozó részét tanulmányozni, mert ha a klímaberendezés nem szabályosan van felrakva az szankciókat vonhat maga után.