klímakereső

 

Mennyibe kerül a klímatisztítás?

Miért van szükség a klímaberendezések rendszeres tisztítására?

A klímaberendezések – legyenek bármilyen technológiát alkalmazó típusok – nagy mennyiségű levegőt áramoltatnak át magukon. Nagy átlagban – ez nyilván függ a berendezés teljesítményétől, szoba méretétől és a hőmérséklettől is – tíz perc alatt a szoba teljes levegője áthalad a klímaberendezés belsején. Természetesen ilyenkor a levegőben megtalálható minden port, szöszt és szennyeződést a levegővel együtt beszippantja a berendezés. Ezek kiszűrésére több lépcsős szűrőrendszert építenek a különféle típusokba.

A szűrők rendszeres tisztítása azért fontos, mert a szennyeződés rontja a klíma hatásfokát, amely így több áramot fogyaszt, szélsőséges esetben a folyamatos üzem mellett is képtelen lesz az elvárt hőmérsékletre lehűteni a szoba levegőjét.

A legnagyobb méretű szennyeződéseket a külső szűrő választja le, míg a kisebb méretűek a beljebb található szűrőkön akadnak fenn. A klímaberendezés belsejében a kondenzvíz lecsapódása miatt folyamatosan magas a páratartalom, így a szűrőkön megtelepedő szennyeződés is permanensen nedves. Az ilyen közeg melegágya a kórokozóknak, melyek a kifújt hideg levegőben is benne maradnak. A Legionella baktérium és az Aspergillius gomba a két legismertebb kórokozófaj, amely elszennyeződött klímaberendezésekből kerülhet az ember szervezetébe, mindkettő felső légúti panaszokat, orr- és arcüregi gyulladásokat, tüdőgyulladást, influenza-szerű tüneteket okoz.

A kétféle szennyeződés miatt kétféle tisztítási eljárást kell alkalmazni: egyrészt fizikai tisztítással el kell távolítani a szemcsés szennyeződéseket, másrészt kémiai tisztítással meg kell szüntetni a baktériumok és gombák megtelepedését.

Milyen gyakran kell a klímaberendezéseket tisztítani?

Természetesen a klímatisztítás szükséges gyakorisága függ attól, hogy milyen intenzitással dolgozik a készülék, és hogy jellemzően mennyire szennyezett levegővel kell dolgoznia. Ugyanakkor az éves szinten legalább egyszeri alapos tisztítás mindenki számára javasolt, sőt a gyártók a garanciális időszakban elő is írják az évenként karbantartást, amelynek része a tisztítás, illetve szükség esetén a szűrőcsere is.

A kórokozók megtelepedése nem függ össze a használat gyakoriságával, így a fertőtlenítés javasolt gyakoriságát nem csökkenti, ha a klímát viszonylag ritkábban használjuk.

Érdemes a szakemberek által meghatározott tisztítási gyakoriságot betartani, mert a munkálatok elodázásával semmiképp sem spórolhatunk a költségeken, sőt plusz kiadásokba is verhetjük magunkat. A romló teljesítmény emelkedő villanyszámlával jár, a készülék megterhelése meghibásodásokhoz, alkatrészcserékhez vezethet. Sőt, ha fontosabb alkatrész kicserélésére lesz szükség, annak költségei egy új klímaberendezés költségeivel is vetekedhetnek.

Mégis mennyibe kerül a klíma tisztíttatása?

Ha az interneten megpróbálunk utána járni a klímatisztítás árainak, nem nagyon fogunk konkrétumokat találni. Ennek több oka is van. Egyrészt az ár függ attól, hogy split, multi split, parapetes, oldalfali, ablak-klíma vagy más típusú készülékről van-e szó. Multi split esetén nem mindegy, hogy egy kültéri egységhez hány beltéri csatlakozik, és hogy egy ingatlanon belül összesen hány készüléket kell egyszerre megtisztítani.

A tisztíttatás ára azon is múlik, hogy milyen tisztítási eljárásokat fognak alkalmazni a munka során. A mechanikai tisztításon (lemosás, sűrített levegős tisztítás) kívül szóba jöhet gőzborotvás, szárazjeges, ethanolos és más módszerrel történő fertőtlenítés, valamint szükség esetén szűrőcsere is.

Mint a legtöbb szolgáltató, amelynek munkája elvégzéséhez házhoz kell menni, a klímatisztítók is szoktak kiszállási díjat számolni, így a végösszeg attól is függ, hogy az ingatlanunk hol helyezkedik el, milyen költségekkel jár a megközelítése.

Ezért a legtöbb cég szívesebben ad egyedi árajánlatokat, mint listaárakat. Ha több készülék együttes tisztításáról van szó vagy éppen rendszeres megrendelőik között tudhatnak, akkor jelentős kedvezményeket kaphatunk. Nem ritka a minőségi garancia, amelyből akár olyat is találhatunk, hogy egyáltalán nem kell kifizetni az elvégzett munkát, ha nem vagyunk 100%-ig megelégedve az eredménnyel. Mindenesetre, ha klímatisztításra adjuk a fejünket, minimálisan 6-8000 forintos összegre kell számítanunk.