klímakereső

 

Hűtő-fűtő klíma - mikor érdemes kihasználni a fűtés funkciót?

Amikor klímaberendezést rendelünk, elsősorban a nyári forróságban szeretnénk lehűteni lakásunkat vagy munkahelyünket. Pedig a ma kapható korszerű berendezése fűtő funkcióval is rendelkeznek. Mikor érdemes fűtésre használni a klímát? Milyen belső hőmérsékletet érhetünk el vele a külsőhöz viszonyítva? Mennyire gazdaságos? Hol érdemes alkalmazni? Összegyűjtöttünk néhány szempontot.

 

Milyen elven működik a fűtés a klímával?

Ahhoz, hogy jól döntsünk, nagy vonalakban tudnunk kell, hogyan is működik a fűtő funkció. Egészen leegyszerűsítve: amikor hűtő üzemmódot használunk, az eszköz a helyiség levegőjéből von el hőt, amit a kültéri egységben ad le. Fűtéskor ennek a fordítottja történik: a hőleadás a beltéri egységben történik.

Míg más szokásos fűtőeszköz, mint például a radiátor, konvektor, kandalló úgy melegít, hogy önmaga forrósodik fel, a klímás fűtés lényege, hogy a meleg levegő áramlik a helyiségbe, így kellemes, egyenletes hőmérsékletet nyújt.

A korábbi, illetve az egyszerű, ON/OFF berendezések +5fokos kinti hőmérséklet esetén tudnak fűteni. A korszerű, újabb inverteres klímák -15 fok kinti hőmérséklet esetén, vagy még azon túl is ellátják ezt a feladatot.

 

Mikor praktikus klímával fűteni?

Különösen az őszi és tavaszi időszakban érdemes ezt a funkciót kihasználni, amikor például egy családi ház teljes padlófűtéses rendszerét nem akarjuk beüzemelni, vagy, amikor csak a reggeli és az esti órák hűvösek.

Szintén hasznos kozmetikus- és fodrászműhelyekben, ahol egyéb eszközök is hőt termelnek, és nincsen szükség a fűtés bekapcsolására, illetve hétvégi házakban, műhelyekben. Klímával fűthetünk egy-egy olyan helyiséget, ahol éppen dolgozunk; és arra is jó, hogy a téli fűtésre rásegítsünk.

Praktikus okok is szólnak a klíma mellett: a távirányító csak az első lépés, de az okosklímákat az informatikai rendszerünk kihasználásával távolról is tudjuk vezérelni bármikor, bárhonnan. Ehhez egy megfelelő eszköz, egy alkalmazás, és az erre kialakított klímaberendezés szükséges. Ma, amikor minden percet ki akarunk használni, amikor egyre fontosabb a kényelem és gyorsaság, ez lényeges szempont.

Ha hűtő-fűtő klímát vásárolunk, a választásnál figyelembe kell venni a berendezés teljesítményét, a fűtendő helyiség méretét, az optimális elhelyezést. Az is fontos, hogy mennyire halk a készülék, mert, ha éjszaka is akarjuk használni, a fűtésnek nem szabad zavarnia a pihenést.

 

Költségek és környezet

Sokan úgy vélik, luxusnak számít klímaberendezéssel fűteni. Érdemes összehasonlítani más fűtő eszközzel költséghatékonyság szempontjából.Akár az elektromos fűtőszállal működő fűtő berendezéseket, akár a földgázzal működő gázkazánokat nézzük, a felhasznált energia a leghatékonyabban a klímával való fűtéssel valósul meg, minden 1 kW villamos energia ennek négyszeresét nyújtja fűtési energiában. Ennek oka, hogy az előbbiek közvetlenül melegítenek, az utóbbi pedig a hőszivattyú egyik elvén működik, ahol a hűtő vagy fűtőközeg a levegővel cserél hőt.

Úgy is számolhatunk, hogy ha az egyéb kiépített fűtésrendszer helyett az átmeneti időszakokban fűtő klímával melegítünk, már akkor is jelentős megtakarítást érhetünk el.

A rendszer kiépítésének költsége is töredéke lehet egy-egy hagyományos fűtési megoldással szemben, ha a legkorszerűbb, elsődleges fűtésre is szánt klímaberendezés mellett döntünk.

Az egészségünkért is sokat tehetünk a fűtő klímával. A beépített szűrőnek köszönhetően tisztítja a szoba levegőjét. A páramentesítő funkció bekapcsolásával pedig a levegő nedvességtartalmát csökkenthetjük.

Az elektromos áram a legtisztább energiahordozó. Az ezzel működtetett fűtési módok a legkevésbé szennyezik a környezetet. Éppen ezért még a klímavásárlással is egy lépést tehetünk a környezettudatosság felé.