klímakereső

 

Tetőre szerelt klíma - hogyan?

A legelterjedtebb split klímarendszer esetén mind a beltéri, mint a kültéri egység helyének kitalálására gondot kell fordítani. A legegyszerűbb módja egy lakás klímával történő ellátásának, ha a légkondicionáló berendezés beltéri és kültéri egysége a lehető legközelebb helyezkedik el egymáshoz, azaz a kültéri egység a lakás külső falára, az épület homlokzatára kerül. Ez jár a legkevesebb és legkönnyebb szerelési munkával, a vásárló számára pedig a legalacsonyabb költséggel. Általában megoldható, hogy a lakás mellé kerüljön a kültéri egység, így legfeljebb néhány méter legyen a távolság az egységek között, és csak egy vagy két falon kelljen átvezetni a csövezést. Előfordul azonban, hogy valamilyen okból nem lehetséges, tiltott az ilyen megoldás. Ilyenkor alternatív helyet kell találni a klíma kültéri egységének, az egyik leggyakoribb lehetőség az épület tetején történő elhelyezés.

 

Milyen esetekben merülhet fel, hogy a klímaberendezés kültéri egységét az épület tetején kell elhelyezni?

Társasházak esetében a társasházi törvény, illetve a társasház szervezeti és működési szabályzata korlátozza a klímaberendezés kültéri egységének elhelyezését az épületen. Az SzMSz előírhat teljes tiltást, de minimum az érintett lakók döntő többségének hozzájárulása szükséges a szereléshez. Jó pár esetben a lakók nem szeretnék, hogy az épületet elcsúfítsa a klímaberendezések tömege, vagy egyszerűen csak nem akarják, hogy a szomszéd klímájának kültéri egysége az ablakuk mellett legyen, ezért nem járulnak hozzá a homlokzati szereléshez. Kibúvó lehet annak, aki az erkélyére tudja szereltetni a klímájának kültéri egységét, de ezt sokszor maga a lakó nem akarja inkább, mert helyet foglal, csúnya és zajjal jár.

Sok önkormányzat eleve megtiltja a településkép-védelmi rendeletében, hogy az adott település bizonyos területein egy épületen a közterületről látható helyre (homlokzatra) helyezzenek el kültéri egységet. Ráadásul, ha egy épület műemléki védettség alatt áll, bármilyen munkához, ami az épület legkisebb módosításával is jár, hatósági engedély szükséges. A légkondicionáló kültéri egységének elhelyezése a homlokzaton a legritkább esetben tartozik abba a körbe, amit az önkormányzat, illetve a kormányhivatal engedélyezne, sőt valószínűleg kifejezetten tiltott is.

Családi házak esetében könnyebb a helyzet, mert általában a tulajdonos döntésén múlik csak a kültéri egység elhelyezése, de lehet az az igénye a vásárlónak, hogy a kültéri egységet inkább a háztetőre szereljék fel, hogy az ne rontsa az épület kinézetét.

 

Milyen korlátai vannak a kültéri egység tetőn történő elhelyezésének?

Természetesen a kültéri egység tetőn történő elhelyezésének is lehet szabályozási akadálya, ilyenkor is minden esetben tekintettel kell lenni a jogszabályokra és a társasházi SzMSz-re. Általában azért elmondható, hogy a tetőn történő elhelyezéssel sokkal megengedőbb a szabályozás, de műemléki épületen ennek is lehet akadálya.

Akadály lehet a szerelési munka, mivel sokkal bonyolultabb, összetettebb kivitelezést igényel, ami ráadásul nemcsak a szerelő szaktudásán, hanem az adottságokon is múlik. A klímaberendezések közötti távolság nagyobb, több falat érint, és meg kell oldani a csövezés tetőre történő kivezetését is, ami több emelet is lehet, és társasházban közös területeken halad át. Előfordulhat, hogy a lakás elhelyezkedése olyan, hogy nem kivitelezhető a munka. Sőt, magának az egységnek a tetőn történő elhelyezése, a tartókonzol szerelése is okozhat problémát, a tető paramétereinek és állapotának függvényében.

A távolság és a szintbeli különbség a klímaberendezés beltéri és kültéri egysége között műszaki akadályt jelenthet. A nagy távolság rontja a klíma működésének hatékonyságát, nagyobb fogyasztása lesz, de meghibásodáshoz is vezethet, ha nem megfelelő a kapacitása. Olyan eszközöket kell használni hozzá, amelyek elbírják a nagyobb távolságot (ami drágítja a klimatizálást), de sok emelet különbség is áthidalhatatlan lehet. Általában 15 méteren belül kell megoldani a két egység elhelyezését, ennél nagyobb távolság esetén már nem funkcionál a klíma megfelelően.

Családi házak esetében ezek az akadályok elhanyagolhatók, legfeljebb a tető állapota okozhat gondot a kültéri egység elhelyezésében.

 

Hogyan kell szerelni, mire kell figyelni a klímaberendezés kültéri egységének épület tetején történő elhelyezésénél?

A nyári kánikulában a tető a tűző napon extrém módon felforrósodhat, ezért a kültéri egységet javasolt a tető árnyékosabb oldalán, naptól védettebb helyén elhelyezni. Érdemes az erős széltől is óvni, és úgy elhelyezni, hogy a csapadék el tudjon folyni a közeléből. Bár a modern eszközök nagy része már szélsőséges időjárási körülmények között is megbízhatóan működik, ha van rá lehetőség, inkább kerüljön védettebb – de nem zárt! – helyre, mert ezzel kímélhető a készülék, és élettartama hosszabb lehet.

Az épület tetejére, tetőre elhelyezett kültéri egységet ugyanúgy tartókonzolon kell rögzíteni, mint más esetekben, de ehhez kifejezetten a tetőkre rögzíthető tartókonzolt kell használni. Sátortetős házon nagyon körültekintően kell kiválasztani a rögzítéshez a helyet. Stabil, szilárd és vízszintes helyet kell keresni, ahova a kültéri egység kerül. Lehetőleg messze kell helyezni az ablakoktól és hálószobáktól, mivel a működése zajjal, illetve rezgéssel jár.