klímakereső

 

Mobil klíma, split klíma, ablakklíma - melyiket válasszam?

Az utóbbi években tapasztalható extrém nyári hőségben még azoknak is eszébe jutott, hogy érdemes lenne klímát vásárolni, akiknek eddig nem állt szándékában. Aki először néz körül a klímaberendezések piacán, az minden bizonnyal csak kapkodja a fejét: mobil klíma, split klíma, ablak klíma - mit takarhatnak ezek az elnevezések? Érdemes utánajárni, melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik, melyiknek mi a funkciója, hogyan lehet beszerelni és vajon mi lenne a számunkra ideális választás. Kezdetnek íme egy rövid gyorstalpaló.

 

A mobil klíma

Nagy előnye, hogy költséges szerelés nélkül képes hűteni a lakásunkat. Jó megoldás lehet ott, ahol nem lehetséges a falak átfúrása, megbontása, mert például műemléki védelem alatt áll az épület, vagy bérelt a lakás, esetleg túl bonyolult lenne a beépítés.

Működtetése zajos, hatásfoka kedvezőtlen, ezért csak akkor érdemes választani, ha más megoldás nem kivitelezhető.

Könnyű súlya miatt és a kerekeknek köszönhetően könnyen áttelepíthető másik helyiségbe vagy lakásba. A mobil klíma üzemeltetéséhez találni kell egy helyet, ahol a légkivezető csövet - amely a meleg levegőt vezeti el - a kültérbe tudjuk vezetni. Ez lehet egy ablakon vágott nyílás, vagy akár a falban lévő szabadba nyíló szellőző.

Mivel a kivezető csövön forró levegő távozik, a cső újra visszafűti a lakást, miáltal lassabban érjük el a kívánt hőfokot. A hűtést az is nehezíti, hogy folyamatosan a kinti levegővel kell pótolni azt, amit a készülék a lakásból kivont.

A mobil klímák közül a leghatékonyabb a szabadba elhelyezett kültéri egységgel ellátott berendezés, az úgynevezett split mobil klíma. Ennél a megoldásnál már nem fűti a helyiséget a kiáramló forró levegő, mert a készülék a meleget a kültérben adja le.

 

Split klíma

A legelőnyösebb a split, azaz osztott, belső és külső egységből álló klímaberendezés. Igaz, hogy a kiválasztása, beszerelése, beüzemelése, karbantartása szakértő közreműködését igényli, de mindezekért felhasználóbarát tulajdonságai bőségesen kárpótolnak.

Beszerelését sem lehet házilag megoldani, mint egyes mobil klímák esetében. A szakszerűtlen üzembe helyezés károsítja a készüléket, és a várt hatásfok is elmarad.

Működése csendes, mivel minden zajos része a kültéri egységben van, mint például a kompresszor, a ventilátor. Hatásfoka jó, és nem utolsósorban esztétikus, formatervezett. Fontos tudni: ez a típusú légkondicionáló arra is képes, hogy egy kültéri egységgel több beltéri egység működjön.

Mivel a klímák különböző teljesítményűek, az optimális választás a helyiség nagyságától, külső és belső körülményektől függ. Ezek alapján tesz a klímaszakértő ajánlatot a hűtőteljesítményre.

 

Ablakklíma

Ez az ablakra szerelhető változat kevésbé ismert, pedig a kisebb helyiségek és kis alapterületű üzletek hűtését, sőt fűtését és a légcseréjét is megoldja, az ára pedig kedvező.

Egyszerű a telepítése, mégse vágjunk bele egyedül. Már az előkészítéshez sem árt egy üveges és egy asztalos, hogy a megfelelő méretű nyílás elkészüljön a berendezés számára. A továbbiakat bízzuk klímaszerelőre, hogy a készülék megfelelően működjön, ne menjen tönkre már az első használat során.

Hogy milyen berendezést vásároljunk, ahhoz pontosan határoljuk körül, hol, milyen gyakorisággal, milyen körülmények között szeretnénk fűteni, szükségünk van-e kiegészítő funkciókra.

Ezek után keressünk olyan szolgáltatót, aki szakszerűen beüzemeli a készüléket, hogy a legnagyobb melegben is kellemes hőmérsékletben tudjunk dolgozni vagy pihenni.